Hulp nodig?
Bel: 0594 - 552626

Domino

  Domino
Beschikbaar voor uitleen
Prijs voor losse verhuur:
€ 2,00 Prijs voor abonnementshouders: €0.00

Dominospel
Compleet spel, natuurlijk onbewerkt hout in klassiek houten kistje, stenen: 6 x 3 cm.

Spelregels voor DOMINO

 
Inleiding
Er zijn vele manieren om Domino te spelen. Eén van de mogelijkheden is hierna beschreven. U bent echter vrij om van te voren wijzigingen aan te brengen.
 
Voorbereidingen
o       Leg alle stenen omgekeerd op de tafel zodat ze niet herkenbaar zijn en schud ze. Elke speler pakt een steen. Wie de meeste ogen treft, mag beginnen. Elke volgende speler zit links van zijn voorganger.
o       De stenen worden terug op tafel gelegd en opnieuw goed geschud.
Elke speler pakt een gelijk aantal stenen van de tafel (bij afspraak 4, 5, 6 of 7) en plaatst ze zo op hun zijkant, dat hij wel zijn eigen stenen kan zien, maar de medespelers niet.
o       Wie de hoogste ogen had getrokken, legt zijn steen met het meeste aantal ogen als begin van een te vormen rij stenen.
 
Tijdens het spel
De speler aan de linkerzijde probeert aan te passen aan één van de uiteinden van die steen.
Als de eerste speler bijvoorbeeld vijf-drie heeft gelegd, moet de volgende speler een ‘drie’ of ‘vijf’ aansluiten maar slechts één steen per beurt. De tweede speler legt bijvoorbeeld ‘drie-vier’ met de drieën aan elkaar. De uiteinden van de rij stenen die zo ontstaat, bepaalt wat moet worden aangelegd. De derde speler moet nu òf een ‘vijf’ òf een ‘vier’ aansluiten.
 
Een speler ‘kan niet’
Als een speler op zijn beurt geen passende steen heeft, moet hij één steen ‘kopen’, dat wil zeggen van tafel nemen. Als hij nu wel kan, mag hij de steen alsnog aansluiten. Dan is de volgende speler (weer) aan de beurt. Als hij die steen weer niet kan aansluiten, dan zet hij die steen bij zijn andere stenen neer en de volgende speler is aan de beurt.
 
Tactiek
Een speler hoeft geen steen te leggen als hij aan de beurt is. Hij mag er ook één kopen. Dat kan tactiek zijn. Als de stenen op tafel echter op zijn, moet hij een steen aansluiten, tenzij hij natuurlijk niet kan.
 
Einde van het spel
Het spel is afgelopen, wanneer één van de spelers geen stenen meer heeft. Hij is dan de winnaar. Het spel is ook afgelopen, wanneer niemand meer een steen kan aansluiten. Dan wint de persoon met het kleinste aantal ogen.
 
Inhoud van de doos
4 × 7 = 28 stenen.
Artikelnummer
Merk
Omschrijving Domino
OmschrijvingBestandstypeDownload