Hulp nodig?
Bel: 0594 - 552626

Pauline & Paulette

  Pauline & Paulette
Beschikbaar voor uitleen
Prijs voor losse verhuur:
€ 3,00 Prijs voor abonnementshouders: €0.00

Korte inhoud:

Pauline & Paulette is een kleurrijke, vrolijke, ontroerende en subtiele film over de vriendschap tussen twee zussen die elkaar hun hele leven al kennen en plotseling gedwongen worden samen te wonen. Het is een film die ontroert tot tranen erop volgen maar die je tegelijkertijd laat glimlachen om de kleine dingen in het leven, gezien door de ogen van een 66 jairg 'klein meisje'.

Samenvatting:

Pauline (Dora van der Groen) is een zwakbegaafde oudere vrouw van 66 jaar die in haar geboorteplaats leeft onder de hoede van haar zuster Martha (Julienne De Bruyn). Pauline is weg van de kitscherige boetiek van haar zuster Paulette (Ann Petersen) en ze komt daar dan ook zo vaak mogelijk. Maar Paulette is daar niet zo blij mee, vooral omdat ze zich zorgen maakt over wat de klanten er van zullen denken. Als Martha komt te overlijden, komt de jongste zuster Cecile (Rosemarie Bergmans) voor de begrafenis. Martha heeft in haar testament bepalingen opgenomen over de zorg voor Pauline. De zusters mogen pas aanspraak maken op de erfenis als Paulette of Cecile de zorg voor Pauline op zich nemen, met als extra bepaling dat Pauline niet naar een zorginstelling mag. Paulette neemt, toch met enige tegenzin, Pauline in haar woning op. De zorg voor Pauline, die bijna niets zelf kan, kost haar echter erg veel tijd en tot haar grote ergernis verstoort vaak Pauline de gang van zaken in haar winkeltje. Paulette speelt nog mee in een operette gezelschap. Als Pauline een voorstelling danig verstoort is de maat voor Paulette vol en brengt Pauline naar haar zuster Cecile in Brussel. Paulette wil haar winkel verkopen en rustig genieten van haar oude dag in een appartement aan zee. Maar ze aan zichzelf toegeven dat ze de aanwezigheid van Pauline toch wel mist.

Commentaar:

Pauline & Paulette is de eerste lange speelfilm van de Belgische regisseur Lieven Debrauwer. Hij heeft het scenario geschreven waarbij hij de actrices Dora van der Groen en Ann Petersen als hoofdrolspeelster al in het achterhoofd had. Met Dora van der Groen werkte Debrauwer in 1996 al samen met zijn korte film Leonie. Bij het schrijven van het scenario heeft Debrauwer zich laten inspireren door zijn jeugdervaringen. In zijn geboortedorp Roeselare deed hij tal van ideeën voor het script op. Debrauwer heeft zelfs in een verzorginstelling voor verstandelijk gehandicapten stage gelopen om de rol van Pauline zo echt mogelijk te kunnen maken. Zelfs het operette gezelschap, waar Paulette deel van uit maakt, is een stukje herinnering uit de jeugd van Debrauwer. Debrauwer heeft van Pauline & Paulette een sprookje voor de oudere mens willen maken. De stijl van de film, met name door het zoete kleurgebruik en de kitscherige inrichting van het winkeltje van Paulette, doet ook sprookjesachtig aan. Met de fixatie van Pauline voor cadeaupapier en bloemen wil Debrauwer de toeschouwer bewust laten worden dat de schoonheid in kleine dingen kan zitten. Ook het contrast van het kitscherige winkeltje van Paulette vergeleken met de koele zakelijk inrichting van het huis van Cecile kon niet groter zijn. De rol van bloemen wordt nog eens benadrukt door het gebruik van de Bloemenwals van Tchaikovksy. De muziek is overigens verder van de hand van Frederic Devreese en wordt gespeeld door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. De wijze waarop Dora van der Groen de rol van de verstandelijk gehandicapte Pauline neerzet is van een onvoorstelbare grote klasse. Ook Ann Petersen, die de rol van Paulette speelt, zet een uitstekende acteerprestatie neer. Pauline & Paulette is een film die ontroerd door de menselijkheid en de warmte die film uitstraalt. Op het Internationale Filmfestival van Vlaaderen kreeg Debrauwer maar liefst 5 prijzen toegekend. Ook het op filmfestival in Cannes wist de film te overtuigen en kreeg een eervolle vermelding.

Artikelnummer
Merk
Omschrijving Pauline & Paulette
OmschrijvingBestandstypeDownload