Hulp nodig?
Bel: 0594 - 552626

Nederlands Indië

  Nederlands Indië
Beschikbaar voor uitleen
Prijs voor losse verhuur:
€ 3,00 Prijs voor abonnementshouders: €0.00

Nederlands Indië in de Tweede Wereldoorlog’ is het tweede deel uit de dvd–serie ‘Ons Koninkrijk en de Tweede Wereldoorlog’. Net als deel 1 staat ook deze dvd–box boordevol origineel oorlogsmateriaal afkomstig uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De indrukwekkende, authentieke beelden geven een uniek beeld van de oorlogsjaren in het overzeese gebied. In tegenstelling tot hun landgenoten in het vaderland leefden Nederlanders in het begin van de jaren veertig nog in vrijheid. Dat veranderde op 11 januari 1942 toen Japan de Gordel van Smaragd binnenviel. Alle Nederlanders kwamen in interneringskampen terecht en Japan steunde de separatistische bewegingen van het latere Indonesië.

Centraal op deze drie dvd's staan de jaren 1942-1945, de periode dat Nederlands Indië bezet werd door Japan. Uniek kleurenmateriaal uit 1941 brengt het vooroorlogse 'Ons Indië' in beeld. Authentiek Japans filmmateriaal laat de geraffineerde Japanse propaganda en het dagelijks leven van de Indonesische bevolking zien. De nationalistische leider, ir. Soekarno, wil door nauwe samenwerking met de Japanners de onafhankelijkheid van zijn land realiseren. De Nederlandse gemeenschap is tijdens de bezetting opgesloten in burgerinterneringskampen. Indrukwekkende beelden van geallieerde camerateams tonen het leven in de kampen direct na de Japanse capitulatie in augustus 1945.

Een juiste interpretatie van de (propaganda)beelden op deze dvd's is alleen mogelijk door de ondersteunende teksten van het NIOD te raadplegen op www.niod.nl

Artikelnummer
Merk
Omschrijving Nederlands Indië
OmschrijvingBestandstypeDownload