Hulp nodig?
Bel: 0594 - 552626

Leren leven met dementie

  Leren leven met dementie
Beschikbaar voor uitleen
Prijs voor losse verhuur:
€ 3,00 Prijs voor abonnementshouders: €0.00

Compilatie van programma’s over het ontstaan, herkennen, omgaan en leven met dementie. De films gaan niet alleen over de problemen, maar ook over de oplossingen die mensen al hebben gevonden en over de zoektocht naar een behandeling en genezing van dementie.

Er staan afleveringen op van ‘Intensive Care’, het wetenschappelijke programma ‘Galileo’ en van de documentaireserie ‘’t zal je maar gebeuren’.En de teleac-aflevering over dementie uit de serie ‘wetenschap is beterschap’.

 

 

 

1e programma:
't Zal je maar gebeuren - 'Vage Herinneringen'. Uitgezonden op 3 april 2007 (duur ± 50 min.)

Een documentaire over twee echtparen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Henk Braker wordt in China voor het eerst geconfronteerd met de verschijnselen van deze ziekte. Hij vergeet zijn afspraken en dan weet hij dat 'het begonnen is'. Tilly Zinkstok raakt steeds meer dingen kwijt, ook de weg naar huis. Zij heeft een zeer opgewekt karakter en iedereen kent haar als de vrolijke Til. Dit helpt haar om haar leven te leven, maar soms wordt het haar te machtig als ze tegen haar beperkingen aanloopt. Gelukkig heeft ze haar Joop die bij alles helpt. Maar de achteruitgang is ook door Joop niet tegen te houden ...

2e programma:
Intensive Care - Alzheimer Centrum. Uitgezonden op 27 februari 2007 (duur ± 25 min.)

Bij de ziekte van Alzheimer denken we al gauw aan ouderen, maar de ziekte komt ook voor op jongere leeftijd, dus beneden de 60 jaar.
Deze aflevering laat zien hoe de diagnose wordt gesteld in het Alzheimer-onderzoekscentum van het VU medisch centrum in Amsterdam. Daar is men gespecialiseerd in het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer met behulp van onderzoek en scans. Ook leren ze patienten hoe ze het beste om kunnen gaan met hun ziekte, want helaas zijn er nog geen medicijnen voor.

3de programma:
Galileo Uitzenddatum: 18 september 2007 (duur ± 29 minuten)

Dementie is de epidemie van de toekomst. Het is honderd jaar geleden dat Dr. Alzheimer berichtte over een patiënte die leed aan toenemende vergeetachtigheid. Een eeuw later bestaat er nog steeds geen medicijn tegen deze ziekte. Maar dankzij de modernste technieken beginnen we wel steeds meer van deze ziekte te begrijpen.

Mensen met beginnende klachten kunnen zich in een vroeg stadium laten testen op Alzheimer bij prof. Scheltens van het Alzheimercentrum. Professor Luiten van de Universiteit van Groningen test op ratten en muizen medicijnen die een remmende werking hebben op de ziekteontwikkeling. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot een echt geneesmiddel zich aandient. Maar volgens prof. Swaab van het Nederlands Herseninstituut zitten de wetenscchappers op een totaal verkeerd spoor. Moeten we nog honderd jaar wachten tot er een medicijn is?
In deze aflevering van Galieo komen de drie professoren aan het woord en volgen we John Atsma en zijn vrouw Ria. John meldt zich bij het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam om zich te laten testen. De laatste tijd slaapt hij slecht en klaagt hij over vermoeidheid. John is al eens neuropsychologisch onderzocht en de conclusie was ernstig geheugenverlies en beginnende dementie. Hij komt naar het Alzheimercentrum om een eindoordeel te krijgen...

Artikelnummer ISBN9789789069347
Merk
Omschrijving Leren leven met dementie
OmschrijvingBestandstypeDownload